Založ si blog

Vitajte v Banskej Štiavnici

 

Vy, ktorí sem prichádzate s úmyslom očistiť sa, zanechajte svoj čas minulý na druhej strane Štiavnických vrchov, ponorte sa do vône vody, pamäte stromov a naplňte svoje duše históriou na nádhernej modrej guli, rútiacej sa Všehomírom v Očistci medzi Peklom na juhu (Sitno 1009 m n.v.) a Rajom na severe (Paradajz, 934 m n.v.). 

Stíchnutí a očistení si môžete domov odniesť oživené genetické kódy,

ktoré otvárajú Sezam.

Keď kráčaš cestou peknou, nenáhli sa. Zastav sa pri každom obnaženom koreni, svoj zrak opri o mäkkú velebnosť tyrkysových svahov, preťatých žilami neviditeľných chodníkov a zurčiacich ľadových tepien, so stopami smädu a čistými myšlienkami. Kráčaj pomaly a do svojich pľúc mocne nasávaj stále nový život zeleného lístia a omamnú, sladkú vôňu schnúcich býľ neskorého leta. Je dobré, ak pálenie tvojich chodidiel nedá pokoja ceste, ktorá môže byť cieľom.

Cieľom rovnako konečným, ako aj večným začiatkom. Na tejto ceste nikdy nejdeš sám, na tejto ceste kráčate mnohí, táto cesta presne vie, že naše nohy hodujú spoločne v dotyku s našou matkou, táto cesta sa kľukatí pod láskavým pohľadom nášho otca.

Nevzdoruj únave! Poddaj sa jej, veď okolo teba plynie večnosť. Poddaj sa jej, veď vďaka nej sa na chvíľu zastavíš a môžeš uvidieť to, čo ti inokedy márnomyseľne uniká do večnej krajiny zabudnutia.

Cestou na vrchol nes v sebe slová, ktoré opatruj, skúmaj srdcom, obaľ do duší tých pred nami a vynes ich nahor, vynes na vrchol tento poklad, hoci by si ich mal odovzdať s ostatným výdychom.

– Tie slová sú: láska, vlasť, rodina…

Keď sa ponoríš do výšky pod sebou, nezabudni pozrieť ešte vyššie: nad tebou vo večnosti sú všetci tvoji blízki, tam v modrozlatom oceáne v teplých bielych dlaniach na každého čaká nádhera splynutia.

Za slzy sa nehanbi: sú to predsa kvapky toho mora.

Dosiahol si cieľ.

Tak môžeš  znova začať.


.:.

Anton Pižurný

obraz Oľga Kuchtová
kuchtova

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.