Založ si blog

Zubáčik

V zimnom období sme ako žiaci základnej školy mali celkom radi maškarné plesy. Teda, spočiatku ani veľmi nie, pretože sme pohŕdali všetkým, čo sa nám snažili dospelí vnútiť ako skvelú zábavu. Neskôr sme však pochopili, že je to celkom dobrá vec, pretože na tých „plesoch“ sme si užili aj kopec srandy a videli sme pekné maďarské dievčatá.

Tie maškarné plesy sa odohrávali v Kultúrnom dome (áno, presne v tom, kde moja mama organizovala ako tajomníčka miestnej Matice slovenskej ich slávne Matičné plesy). Dom mal veľkú sálu s vysokým pódiom, na ktorý viedlo niekoľko schodíkov, ktoré občas zapríčinili smiešne príhody. Po mojom prvom slávnom vystúpení na tieto „dosky, ktoré znamenali Želiezovce“ s Diankou, kde sme na Matičnom plese spievali „Po nábreží koník beží“som na nich vystúpil aj v pásme pri výročí Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie. Hral som tam malého rybára s básničkou: „Ja som rybár, hoci malý/zavčas ráno vstávam/rybičkám ja mušky červy/na háčiky dávam/Len jednému nerozumiem/ako je to možné/že rybička malé veľká/či je ráno a či večer/môjmu háčku – a len môjmu/vždy sa ona vyhne.“ Držal som pri tom v ruke svoju prvú udicu, ktorú mi kúpil môj dobrý otec. Bol to ťažký mocný prút s veľkými očkami na lov sumcov a s jednoduchým navijakom. Môj otec (hoci zverolekár) nebol veľký znalec lovu rýb na Hrone a kúpil mi na Vianoce silný prút, aby mi dlho vydržal. Rybári s ich ľahkými svižnými ohybnými prútmi sa mi smiali. Nikdy som na ten prút nič nechytil. Vlastne raz. Hádzal som tým prútom s hrubým silonom pod mostom a raz, keď som rýchlo vyťahoval návnadu, pocítil som v prstoch jemný úder. Celého ma to zelektrizovalo a stal sa zo mňa lovec. Podarilo sa mi vytiahnuť na breh neveľkú rybu! Jano ju hneď išiel pozrieť, chvíľu na ňu hľadel a potom sa začal smiať. Nevedel som prečo. Stále sa smial a plieskal sa po stehnách:
– Pozri sa, len sa pozri, ako si ju chytil!

Podišiel som ku nemu a videl som môjho zubáčika, na konci silonu. Háčik však nemal v papuľke, ale zapichnutý pod plutvou. Čiže som ho nechytil na háčik na návnadu, ale zachytil som ho, ako som vyťahoval háčik s návnadou z vody. Toľká hanba! A bola to moja prvá ryba, chytená na ten prút na sumce.

.:.
Anton Pižurný
Biela skrinka

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.