Založ si blog

Pioniersky dom

Pioniersky dom bol vo väčšej budove hneď vedľa Slovenskej knihy, kde bola vedúcou moja mama. Vchod do neho tvorilo pár schodíkov so zvláštnymi ťažkými dverami, bolo treba stlačiť mohutnú mosadznú kľučku a riadne sa do nich plecom oprieť, aby sa škrípajúc otvorili, zatvárali sa samy s veľkým buchotom, lebo hore na nich bolo zariadenie „Brano – zavírá samo“. Hore mali okienko. Bolo okrúhle, také, aké bývajú na lodiach, čo domu dodávalo atmosféru tajomna. Chodievali sme na prvé poschodie po pekných kamenných schodoch s vylešteným zábradlím, po ktorom sa však nesmelo šmýkať, pretože pionierovi sa to nepatrilo.

Pioniermi boli skoro všetky deti od šiestich do pätnástich rokov, ktoré „nepovinne“ boli členmi tejto organizácie, jej pozdravom a heslom bolo: „Budovať a brániť socialistickú vlasť buď pripravený! Vždy pripravený“ – pričom sa ruka priložila na čelo, akoby ste si tienili oči pred Slnkom. Uniformou týchto uvedomelých detí boli u dievčat modré sukne s bielou košeľou, u chlapcov modré nohavice s prísnymi pukmi. Boli z nepríjemnej látky, našťastie sa museli nosiť len pri slávnostných príležitostiach, akou bolo napríklad výročie Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie. No a najznámejším poznávacím znamením bola samozrejme červená šatka pioniera, ktorá sa pod hrdlo priväzovala zvláštnym uzlom, ktorý som sa nikdy nenaučil poriadne viazať. V istom čase nastalo veľké vzrušenie, keď sa vymieňali staré pionierske šatky za nové, ktoré mali lemovanie v bielej, modrej a červenej farbe. Zistilo sa však, že farby neboli v správnom poradí, preto sme to lemovanie museli prácne párať dolu.

Odznakom pioniera bola otvorená kniha s vlajkou Československej socialistickej republiky a v pozadí plápolal plameň. Celé meno organizácie bolo „Pionierska organizácia Socialistického zväzu mládeže“, vtedy som nevedel, že vznikla z bývalého “Junáka“ a ďalších po vpáde „družobných“ vojsk do našej krajiny. Jej mladším súrodencom boli „Iskričky“ a väčší boli už len zväzáci, tí neskôr postúpili až do Komunistickej strany. Výborne zorganizované, nám však bola táto organizácia občas aj na smiech, najmä, ak sme museli povinne verklíkovať naučené frázy a básničky.

Každý pionier musel mať však aj svoju funkciu. Mali sme svojich vedúcich, referentov napríklad pre zber gaštanov, chodievali sme ich zbierať do plátených vriec v Gaštanovej aleji pri Hrone vedľa futbalového štadiónu, ktorá nádherne voňala jeseňou. Alebo aj zber papiera, či železa. V týchto zberoch sa súťažilo a víťazi dostali pekné ceny, alebo dokonca zájazd do niektorej socialistickej krajiny. My sme nikdy nič nevyhrali, pretože niektorí mali pričinlivých rodičov, ktorí im v zbere pomáhali nákladnými autami a na tých sme veru nemali. Šancu sme mali akurát pri zbere gaštanov.

Mne sa ušla funkcia nástenkára…

.:.

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.