Založ si blog

Spomienka na Bartolomeja

Jedným z najzaujímavejších Dialógov v roku 1989 bol ten na Gymnáziu v Banskej Štiavnici, kde som kedysi zmaturoval. Toto Gymnázium sa hrdilo tým, že je „ateistické“. Dozvedel som sa, že jeden zo študentov – Bartolomej K. dostal pätorku z maturitnej práce zo slovenčiny a nebol pripustený k maturite. Nebolo to celkom s kostolným poriadkom, tak som sa toho Dialógu zúčastnil.

Sedeli sme v triede, ktorú som kedysi navštevoval ako študent 4.A. Bol tam riaditeľ Gymnázia, slovenčinárka, ktorá učila zároveň ruštinu a ešte jedna profesorka. Spýtali sme sa hneď konkrétne na študenta Bartolomeja. Profesorka, ktorá ho učila slovenčinu sa obhajovala, že tam mal plno chýb a že si tú pätorku zaslúžil. Vtedy som sa spýtal, či si môžeme tú jeho prácu prečítať. Po dlhšom vykrúcaní sa Bartolomejova maturitná práca našla. Ak si dobre pamätám, bola na tému „Hrdina našich dní“. Mal som za sebou už literárne publikačné skúsenosti, preto som ju nahlas prečítal. Bola dobrá a našiel som v nej tri chyby. Jeden preklep a chýbali mu dve čiarky. Práca sa končila: „a tak mi pánboh pomáhaj“. Vstal som a spýtal som sa profesorky, či by mu aj dnes dala za tú prácu pätorku. Profesorka sa začervenala, pozrela sa na súdruha riaditeľa a spurne povedala „Áno!“.

Súdruh riaditeľ po čase zo zdravotných dôvodov z funkcie riaditeľa Gymnázia odstúpil, ale pani profesorka potom na ňom ešte učila dlhé roky.

Študent Bartolomej K. po čase zmaturoval na inom Gymnáziu a dostal sa do Vatikánu, do kolektívu pri Svätom Otcovi, kde pôsobil dlhé roky.

Mimochodom, absolventami Prípravky pre štúdium v socialistikom zahraničí (volali sme ju Tuzex) pri Gymnáziu v Banskej Štiavnici boli napríklad aj Miroslav Lajčák (potom odišiel študovať do Moskvy), aj Jaroslav Haščák a ďalší…

.:.
© Anton Pižurný

Zatiaľ. ..

27.01.2020

Voly, či?

26.01.2020

Rovnováha pohlaví

25.01.2020

Aby si urobil ženu šťastnou, stačí byť: 1) Priateľom 2) Druhom 3) Milencom 4) Bratom 5) Otcom 6) Učiteľom 7) Vychovávateľom 8) Kuchárom 9) Elektrikárom 10) Vodoinštalatérom 11) Mechanikom 12) Izbovým dizajnérom 13) Style-istom 14) Sexuológom 15) Gynekológom 16) Endokrinológom 17) Psychológom 18) Psychiatrom 19) Terapeutom 20) Výkonným 21) Organizovaný 22) Dobrý otec 23) [...]

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.